Duurzame inspiratie dagen uitgesteld!

Het evenement gaat helaas niet door. Dit naar aanleiding van het landelijk advies van het RIVM om activiteiten met meer dan 100 bezoekers niet door te laten gaan. Gezondheid gaat voor duurzaamheid!
We hopen snel een nieuwe datum voor het evenement te publiceren.

Een mooi cadeau voor Sinterklaas of Kerstmis

Het geschiedenisboek over Grashoek dat bij aanvang van het 100-jarig jubileum is uitgegeven is nog steeds te koop. Voor degenen die op zoek zijn naar een pakkend cadeau is dit boek vol gebeurtenissen, verhalen en anecdotes van de laatste 50 jaar in het dorp Grashoek een idee. Het tweede deel onder de titel ‘Waar de Groote Molenbeek ontspringt… wordt net als deel 1 (de geschiedenis voor 1970) alom geprezen om zijn prettige leesbaarheid. De illustraties waarmee de boeken rijkelijk voorzien zijn zorgen dat je blijft bladeren. Een feest van herkenning omlijst door allerlei wetenswaardigheden en anecdotes uit het verleden. U kunt beide boeken nog kopen voor € 30,- per stuk. Tezamen € 50,-. Let op, deel 2 is nog maar beperkt voorradig. Verkooppunten zijn: Primera Panningen, Coolen-Pluijm Meijel en het Streekmuseum in het Kerkeböske Helden. Via henk.steeghs@home.nl kunt u verdere informatie krijgen en ook in het bezit komen van het boek.

Samen naar een duurzame toekomst in Grashoek

Samen naar een duurzame toekomst

Grashoek bestaat 100 jaar en dat gaan we groots vieren. Omdat we óók over 100 jaar nog willen genieten van ons mooie dorp, grijpen we dit moment aan om aandacht te vragen voor het thema duurzaamheid. Juist in kleine kernen zoals Grashoek speelt duurzaamheid een belangrijke rol voor de leefbaarheid en de toekomst ervan. Als kleine kern kunnen we het verschil maken.

Een aantal jaar geleden lagen er plannen om in Grashoek een zonnepanelenweide te realiseren. Dat leidde tot veel verzet onder de inwoners. Maar feit is dat we niet meer om het thema duurzaamheid heen kunnen. Dus willen we inwoners aan het denken zetten: wat kunnen en willen we dan wél rondom het thema duurzaamheid?

Samen naar de toekomst

Uit Dorpsoverleg Grashoek is, samen met enkele enthousiastelingen, de initiatiefgroep ‘Duurzaam Grashoek’, ontstaan. Deze is bezig om in kaart te brengen hoe dat we aan de slag kunnen met duurzaamheid. Deze initiatiefgroep wordt ondersteund door Daan Arkesteijn, een onafhankelijke adviseur op het gebied van duurzaamheid. De initiatiefgroep wil vooral sámen nadenken over allerlei duurzaamheidsacties. Samen met buurtgenoten, dorpsgenoten, bedrijven en instellingen van Grashoek. Want dat is nou juist de kracht van een kleine kern: de hechte gemeenschap.

Op dit moment richt Duurzaam Grashoek zich op drie pijlers: het organiseren van een groot evenement rondom het thema duurzaamheid, aandacht voor duurzame landbouw en veehouderij, en een opgerichte energiecoöperatie voor ons dorp, onze omgeving en (sociale) duurzaamheid. Met positieve energie.

Evenement rondom duurzaamheid

Een evenement om het thema duurzaamheid in Grashoek én omstreken een kickstart te geven. Tijdens dit evenement willen we inwoners informeren over duurzaamheid door een beurs, symposia en door activiteiten voor kinderen en jongeren. Laten zien dat het niet iets is over ‘geitenwollensokken’ en dat écht geen ver-van-mijn-bed-show is. We hopen inwoners te laten ervaren dat duurzaamheid ook sexy kan zijn én dat je met kleine acties al een groot verschil kan maken. We willen duurzaamheid onder de aandacht brengen bij zowel inwoners als bij ondernemers, zoals agrariërs. Niet ‘omdat het moet’, maar omdat we graag willen dat duurzaamheid iets wordt van ons allemaal. Zeker ook voor onze kinderen, de generatie die het meest te maken krijgt met wat we doen (en niet doen) op gebied van duurzaamheid.

We willen dit evenement groots aanpakken. Daarom organiseren we dit niet alleen, maar hebben we hulp ingeschakeld van de gemeente Peel en Maas, de provincie Limburg, de Rabo-bank en van anderen. Samen weten we méér én komen we verder.

Duurzame landbouw en veehouderij

Eén van de speerpunten is aan de slag gaan met duurzaamheid bij agrariërs in Grashoek. Het achterliggende idee hiervoor is het zogenaamde Total Circulair Farm Concept: een ontwerp voor een duurzame manier van omgaan met mestverwerking én energie. Hierbij wordt in de agrarische sector mest letterlijk gebruikt als bron van energie. Simpel gezegd wordt er biogas uit dikke mest gewonnen. Dat biogas (‘groen gas’) kan vervolgens in de omgeving weer gebruikt worden, bijvoorbeeld als alternatief voor aardgas.

Coöperatie

Het derde speerpunt is de inmiddels opgerichte energiecoöperatie: de Coöperatie Duurzame Energie Grashoek. Doel van deze coöperatie: sámen aan de slag gaan om Grashoek en omgeving op velerlei terrein te versterken. Met als sterke poot: duurzaamheid. Op wat voor manier? Ook hier is het achterliggende idee: een collectieve aanpak, dit is iets van ons allemaal. Samen willen we hier invulling aan geven en nadenken over het ‘hoe en wat’.

Want samen staan we sterker. Samen bereiden we ons voor op de toekomst. Samen zorgen we ervoor dat we óók over 100 jaar nog kunnen genieten van ons mooie Grashoek.

Paulien van der Woude,

Lindy Bos

Thuisland komt naar Grashoek

Thuisland is een bijzonder film- en fotoproject rond de Syrische vluchtelingenfamilie Ishheibar.  Vader, moeder en hun zes kinderen begonnen in november 2017 een nieuw leven in Panningen, na hun vlucht uit Syrië en vier jaar in een tentenkamp in Turkije.

De camera volgt van dichtbij hoe de familie voorzichtig probeert een weg te vinden in hun nieuwe leven, met moeilijke én mooie momenten. “Het is een film die weinig mensen onberoerd zal laten”, zei burgemeester Delissen, nadat ze de film had gezien tijdens de première in DOK6.

De foto-expositie bij de film portretteert inwoners van Peel en Maas die de familie Ishheibar helpen in hun nieuwe leven, zoals buren, de schooljuffrouw, vriendjes

van de kinderen en vrijwilligers van Vorkmeer. Bij elke foto staan persoonlijke citaten van de geportretteerde. 

Film en fototentoonstelling zijn nu op tournee langs alle dorpen in Peel en Maas en doen nu ook Grashoek aan.

De filmvertoning (45 minuten) is op woensdag 3 april (19.30) in De Ankerplaats. De fototentoonstelling staat er al twee weken eerder. Na afloop van de filmvoorstelling kunnen alle bezoekers informeel napraten met een aantal direct betrokkenen, onder wie ook filmmaker Ruud Lenssen. De entree is gratis.

Bekijk de trailer van Thuisland, en het item dat Omroep P&M maakte van de première eind november.

Dorpsfeest 29 & 30 juni 2019

Behalve op 16 december 2018 willen we in de zomer daarop, net voor de zomervakantie begint, ook een feestelijk weekend organiseren. Het weekend van 29- 30 juni 2019. Nog ongeveer een jaar te gaan, maar verenigingen, inwoners, parochie en dorpsoverleg zijn al begonnen om de viering voor te bereiden. Het moet een feest worden van, voor en door Grashoek! Gedacht wordt aan een event zoals dat in mei 2015 plaats vond (opening van het plein / ‘un hert veur Grashook’). Zaterdags willen we vooral genieten van muzikale activiteiten, waarbij we de organisatie zo veel mogelijk overlaten aan de jeugd/jongeren. Diverse verrassende activiteiten op en rond het plein (liefst alles op loopafstand) zullen vooral op zondag gepland worden. Gedacht wordt aan kraampjes waarin verenigingen en bedrijven zich presenteren, een tentoonstelling van kunstenaars in de kerk, en straattheater, een speur- of puzzeltocht, presentaties van verenigingen. We zoeken nog naar mogelijkheden om iets van de sfeer van 100 jaar geleden op te kunnen roepen. Als het mee zit is de herinrichting van het schoolplein dan klaar, waarbij ook De Horizon kan laten zien wat de mogelijkheden zijn van hun plein. En, eveneens als het meezit, is ‘Beej Wilmach Antiek’ weer zo ver dat we bij hen op het terras kunnen zitten.

Er is een stuurgroep bezig met het uitstippelen van de grote lijnen. Deze stuurgroep, onder leiding van Harold Stemkens, kan niet alleen alle ballen in de lucht houden. We zoeken nog meerdere vrijwilligers voor te vormen commissies, waarbij gedacht wordt aan: 

  • ​Horeca 
  • Muziek 
  • Activiteiten op en rond het plein (voor volwassenen en, eventueel apart, voor jeugd) 
  • Promotie 
  • Horeca / culinair. 

Met name de horeca moet voldoende aandacht krijgen met goede afspraken.

Het lijkt nog ver weg, maar de ervaring leert dat vroeg opstarten toch echt veel helpt. Dus bij deze: Een oproep voor vrijwilligers om deel te nemen (en vorm te geven) aan een commissie van de viering van 100 jaar Grashoek. Informatie over de organisatie kunt u inwinnen bij Harold Stemkens (via email: Harold@Stemkens.nl) Of via het secretariaat: info@Grashoek100.nl. 

En dan maar hopen op schitterend weer…

Read More

Boek geschiedenis 100 jaar Grashoek deel 2

Historische werkgroep

Met de oprichting van de parochie Grashoek op 16 december 1918 bentstond officieel het dorp Grashoek. Eind dit jaar bestaat Grashoek dus 100 jaar. Het 100 jarig bestaan van de parochie gaan we vieren op de ‘echte’ dag: 16 december 2018. De dag start met een eucharistieviering in de parochiekerk van Grashoek om 10.30 uur. Daarna is er een bijeenkomst in de Ankerplaats. De Historische Werkgroep Grashoek gebruikt het honderdjarig bestaan van Grashoek als moment om Deel II van de geschiedenis van Grashoek te publiceren en op 16 december te presenteren, de eerste exemplaren van het boek worden overhandigd aan de bisschop en aan de burgemeester van Peel en Maas. Deel I, getiteld ‘Waar de Groote Molenbeek ontspringt…’, staat in bijna iedere Grashoekse huiskamer in de boekenkast. Dit boek behandelt de oorsprong en de allereerste bewoning van het gebied in en rondom Grashoek en de eerste 50 jaar van de geschiedenis van het dorp, van 1918 tot en met 1968. Deel II telt straks ongeveer 300 pagina’s (even dik als het eerste deel), in kleurendruk, en met hetzelfde formaat als Deel I. In Deel II vindt u de geschiedenis van de periode 1968 tot en met 2018, in de vorm van een kroniek. Goed leesbaar en vol met feiten uit het alledaagse leven van Grashoek. Ook staan er in het boek 15 portretten van willekeurige inwoners van Grashoek, jong, oud, man, vrouw, gezin, alleenstaand. En natuurlijk speciale berichten over bijzondere gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. Afgewisseld met honderden foto’s, vaak uniek materiaal. Een grote kans dat u u zelf of iemand die u goed kent, tegenkomt in het boek… Dit boek mag u niet missen. En u kunt nu al een exemplaar reserveren in de voorverkoop voor slechts € 25,-. De voorverkoop stopt op 1 oktober. Na deze datum kost het boek € 30,-. De uitgave van het boek vindt plaats in samenwerking met het Dorpsoverleg Grashoek. Op 16 december kunt u uw gereserveerd exemplaar afhalen in de Ankerplaats tussen 13.30 uur en 15.00 uur.

Reserveren is eenvoudig: maak € 25,- over naar IBAN NL 39 RABO 0301 7654 80 t.n.v. ‘Dorpsraad Grashoek’ onder vermelding van ‘Boek Grashoek’ en uw naam en adres. Vergeet vooral dat laatste niet: naam en adres en huisnummer!!!

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Dhr. Huub Kluijtmans, tel. 0493-536068, of: 06-22906123

Read More
X